Verhalen

caret-down caret-up caret-left caret-right

Katja assisted us as a doula for the birth of our first child. We recommend her to anyone who wishes to have a relaxed and confident birthing experience. Unfortunately, we only found out about her quite late in my pregnancy. I only wish I knew her earlier so that she could be with us for the whole pregnancy journey. Still, we were delighted that she could meet with us a few weeks before the big day arrived and help us formulate the birth plan that suited us the best. She was extremely responsive by phone and always eager to point us to where we could find the information we were looking for. She gave me confidence that I could birth my child naturally and she offered much needed support to my partner.
 
When labour started, Katja joined us at our place, where she helped me relax and let my body do the work. She drove with us to the hospital and was by our side for the whole process! She would explain to us what the doctors and midwifes suggested and helped us feel in control about the choices we made. She helped making 21 hours of labour feel like much much less!
 
We are super grateful for everything she did and would recommend her without a doubt! I’ve once read that if doulas were a drug, it would be illegal not to give it to all pregnant women! I couldn’t agree more.
 
If you wish for a smooth, un-medicated and natural birth your best chance is to have an experienced doula, like Katja, by your side.

Louisa

Het was een bevalling om nooit te vergeten ❤

Wat een ontzettend mooie en bijzondere ervaring om met een doula te bevallen! Katja heeft ons superfijn begeleid en ondersteund voor, tijdens en na de bevalling. Haar kennis, liefde en rust gaven mij het zelfvertrouwen dat ik nodig had. Het is een prachtige thuisbevalling geworden en ja, ik weet nu wat het is om als vrouw naar binnen te keren en te luisteren en te vertrouwen op mijn lichaam! Ook voor de begeleiding tijdens de pijnlijke start van de borstvoeding (borstontsteking, kapotte tepels en onzekerheid) ben ik ontzettend dankbaar!

Onze tweede zoon is nu 5 weken en dankzij dit mooie traject weet ik nú dat de roze (blauwe) wolk wel bestaat! We kunnen nu genieten van twee prachtige zonen. Grote broer (3 jaar) is zo trots! En natuurlijk komt er af en toe een traan maar die horen er ook bij ;).

Katja, je straalt vertrouwen en liefde uit en geeft dit door. Je luisterend oor is onbetaalbaar.

Dankjewel! ❤

Sandra

Het was voor ons een heel nieuw begrip om een doula bij de bevalling te hebben. Tijdens het voorgesprek werd al duidelijk dat het fijn is om iemand naast je te hebben die je kunt benaderen voor vragen en die je ondersteunt bij alle beslissingen. Ook waardevol was de andere blik, naast de beschikbare reguliere kennis. In het eerste gesprek werd er voor ons heel veel duidelijk over de bevalling. We kwamen veel dingen te weten waar we van tevoren nooit aan gedacht zouden hebben.

Tijdens de bevalling is de kans groot dat er dingen anders gaan dan in eerste instantie gepland. Katja gaat goed om met alle veranderingen en blijft de wens van moeder ten alle tijden respecteren, wat erg fijn is. Ze heeft ons goed begeleid en kan goed aanvoelen wanneer ze er voor ons kan zijn en wanneer wij als ouders het samen aankunnen en de geboorte samen meemaken. Ze geeft op juiste momenten cruciale tips en kan onzekerheden wegnemen. Ook voor de man is zij een zeer welkome ondersteuning.

Wij hebben een heel positieve ervaring gehad en kijken terug op een voor ons mooie geboorte van ons eerste kind.

Bedankt Katja!

Jort, Chantal en Noah

Ervaring vóór Katja

Na een traumatische bevalling van onze tweeling bij een zwangerschap van 38 weken heb ik een zware tijd gehad. Ik ben tijdens de bevalling de regie verloren door vele voorschriften (protocollen) bij een tweeling-bevalling. Zelfs mijn geschreven geboorteplan was door geen enkele verloskundige, verpleegkundige of gynaecoloog gelezen. Na de bevalling werd de regie mij uit handen genomen: ik heb mijn kinderen de eerste drie uur na de geboorte niet gezien. Dit kwam door een volledige narcose bij spoedkeizersnede.

Tijdens en na de bevalling werden mijn man en ik geleefd door de situatie en werden medische handelingen snel en zonder aankondiging of overleg uitgevoerd. Mijn man stond evengoed machteloos aan de zijlijn en had zelf weinig tot geen informatie over een bevalling. Dit was zowel voor hem als voor mij de eerste keer.

Ook tijdens de eerste paar dagen na de geboorte van onze tweeling werd ik geleefd door de artsen, verpleegkundigen, kraamverzorgster en familie. Vanaf het moment van thuiskomen voelde ik me ellendig, verdrietig, machteloos en keek ik met een neergeslagen en zwart gevoel terug op de bevalling. Ik werd onzeker, had allerlei vragen en voelde dat ik zelfs tegenover de kraamverzorgster krachtig moest zijn omdat ik anders niet mijn eigen keuzes kon maken over mezelf en onze kinderen.

 

Ervaring met Katja

Katja ken ik inmiddels al vier jaar. Toen zij hoorde van mijn toestand is ze een aantal dagen tijdens de kraamweek bij ons in huis geweest. Ze heeft gesprekken met mij gevoerd over de bevalling en de dagen daarna. Hieruit heb ik kracht geput omdat zij mij liet voelen dat wat ik voel en wil als moeder goed is. Ze heeft mij reiki gegeven waardoor ik de rust in mijn lichaam voelde wederkeren en moed voelde om door te gaan met wat ik zo graag wilde geven aan mijn kinderen: borstvoeding. Zij heeft naar mijn vragen, onzekerheden en dilemma’s geluisterd en mogelijk gemaakt dat ik weer regie voelde en kreeg. Tevens heeft zij ervoor gezorgd dat onze kinderen meer rust kregen in hun lichaampjes. Voor hen was de bevalling net zo traumatisch. Zij zijn enige tijd zonder mij geweest en als broertjes tijdens de bevalling gescheiden van elkaar.

Het is fijn te ervaren dat Katja een groot deel van mijn zorgen, onzekerheid en pijn heeft weggenomen door reiki en gesprekken. Hierdoor heb ik vertrouwen gekregen in mijn kracht als moeder, in het geven van borstvoeding en in het aangeven van grenzen. Ook heeft Katja onze kinderen energie gegeven waardoor zij op hun tempo de bevalling konden verwerken. Katja is een warm, liefdevol en betrouwbaar mens. In de momenten dat zij bij ons in huis was heeft ze ook steun geboden aan mijn man.

Met haar steun en begeleiding durf je jezelf te uiten, voel je energie in je lichaam stromen en kun je met vertrouwen beginnen aan het meest waardevolle avontuur, het moederschap! Ik had graag vooraf geweten dat een doula ervoor kan zorgen dat een nieuw leven op de wereld kan zetten zonder verlies van regie over mijn lichaam, wensen en behoeften. Want deze worden bewaakt en beschermd door een doula. Door deze warme en liefdevolle ervaring met Doula Enzo wil ik bij een volgende bevalling graag een vrouw als Katja aan mijn zijde.

Lieke

Toen ik 30 weken zwanger was, werd er bij mijn vader een hersentumor geconstateerd met een levensverwachting van een maand. Bij 37 weken zwangerschap overleed mijn vader. Het was een harde klap voor ons.

Samen met mijn man hebben wij ervoor gekozen om Katja als Doula in te schakelen omdat wij ondanks deze situatie ook vanuit rust en ontspanning wilden bevallen. Gezien mijn medische indicatie en dus overdracht aan het ziekenhuis vonden wij het fijn dat er iemand aanwezig was die het proces van mijn vader dichtbij had meegekregen en daardoor beter kon inspelen indien nodig tijdens de bevalling.

Katja heeft ons heel fijn ondersteund in de laatste zes weken van de zwangerschap. We hebben een bevallingsplan opgesteld met duidelijke behoeftes en grenzen. Katja luistert goed, oordeelt niet en denkt echt met je mee. Vanuit haar expertise en ervaring weet ze de juiste vragen te stellen. Er was snel een vertrouwensband opgebouwd en mijn man en ik hadden het gevoel dat wij er niet alleen voor stonden. Katja’s rol als doula sloot precies aan bij wat wij nodig hadden. Vanuit haar persoonlijkheid creëert ze rust, ontspanning en vertrouwen. Het is voelbaar dat ze werkt vanuit haar hart.

Het is ons hierdoor gelukt om ondanks het verlies van mijn vader met een goed gevoel terug te kijken op de zwangerschap en de bevalling.

Philo

Bevalling met Katja,

Na een goede eerste zwangerschap, helaas een zeer traumatische (ingeleid) bevalling gehad. Dit wilde ik niet weer, maar onze wens voor nog een kindje was toch groter. Eenmaal zwanger zijn wij gaan zoeken, naar informatie, praten met andere en toen een paar doula’s gesproken en samen vonden wij Katja het beste bij ons passen, bevallen is natuurlijk heel intiem.

De controles in het ziekenhuis werden steeds meer beladen, ik had veel stress rondom ingeleid te worden (wat het liefste met 38 weken word gedaan met de complicaties die ik heb) Veel praten met Katja hielp mij enorm om toch te genieten van de zwangerschap want het ging goed en ik had bijna geen kwaaltjes. Met 36 weken nog veranderd van verloskundige door bemoedigende woorden van Katja en te durven kiezen voor mezelf om toch een overstap te maken. Dankzij Katja kreeg ik vertrouwen in mijn zwangerschap, mijn lichaam en de bevalling. Na veel overleg mocht ik zelfs thuis bevallen, want ik was immers gezond en de baby deed het heel goed de gehele zwangerschap. De bevalling was zeer pittig en lang. Ik werd op maandag gestript en had regelmatig contact met Katja. Er waren weeën maar ze kwamen niet sneller (+/- elke 20/30 minuten) maar gingen ook niet weg. Katja kwam dinsdagavond, even praten, ontspanning opzoeken en vertrouwen krijgen. Katja ging weg en daarna kwamen de weeën sneller, we belde Katja terug want het leek toch wel te zijn begonnen. Katja was terug, even wandelen kon wel helpen, mijn man en ik gingen even wandelen dit leek wel te helpen. Gelukkig was het nacht en was er niemand op straat. Daarna in bad ook dit hielp, maar zette niet door. In beweging blijven. Tegen 06:00 woensdagochtend kwam de verloskundige, ja er was meer ontsluiting maar nog geen bevalling. Even slapen allemaal, even wat energie krijgen en wie weet zet het door. Katja bleef, en wat was dat fijn. Toen de verloskundige rond 10:00u terug kwam (nogmaals strippen) kwamen de weeën echt sneller en krachtiger. Helaas was de baby niet ingedaald maar er kwam wel ontsluiting dus met bemoedigende woorden van Katja gingen we verder. Blijven lopen, steun van mijn man, Katja en de verloskundige, wat een fijn team! Nogmaals in de douche en de weeën werden krachtiger. Even overleg, naar het ziekenhuis vliezen breken of toch thuis blijven? Overleg met gynaecoloog, want er stond een telefonische afspraak: nog een uurtje wachten en anders naar het ziekenhuis. De baby daalde niet in dus helaas naar het ziekenhuis, maar… mogen we allemaal mee? (maatregelen vanwege corona) Uiteindelijk in overleg met het ziekenhuis mochten we komen, ook Katja. Eenmaal in het ziekenhuis eerst nog controles uitvoeren. De gynaecoloog maakte een echo terwijl mijn eigen verloskundige de vliezen mocht breken, het ging goed. De baby daalde in en het laatste stukje was begonnen. Wat een denderend einde. Na het breken van de vliezen was onze Noud na een halfuur geboren, zo’n intense kracht, het was niet meer tegen te houden. Katja heeft ons samen met de verloskundige super goed gesteund en begeleid tijdens de bevalling.

Dankzij de steun en het vertrouwen van Katja durfde ik keuzes te maken voor de baby en mezelf. Natuurlijk een gezonde baby staat voorop, maar een betere bevalling is zeker een betere start voor zowel baby als moeder. Ik ben zo dankbaar dat Katja mij/ons zo heeft gesteund gedurende de zwangerschap en bevalling en ook hele fijne ondersteuning van de verloskundige waardoor we ditmaal veel positiever terug kijken op de bevalling. Door deze ervaring is er heling gekomen voor de eerste traumatische bevalling, hiermee heb ik het beter kunnen verwerken. Ook mijn man vond de steun van Katja als doula heel fijn, op de achtergrond gaf ze hem ook positieve energie waardoor hij mij goed kon steunen tijdens het gehele proces. En zeker ook tijdens de bevalling, hij voelde zich gesterkt en kreeg niet het gevoel dat zijn plek werd overgenomen, in tegendeel! Voor de man/partner ook zeker een extra steun voor en tijdens de bevalling.

Dank Katja, voor jou steun, vertrouwen en positieve energie die wij hebben mogen ontvangen!

Patricia