Meestgestelde vragen over buikwikkelen

Kan buikwikkelen ook na een keizersnede?
Jazeker. Wel is het belangrijk dat de wond eerst goed heelt en dat er niet te veel druk op de buik komt te staan. Daarom is het beter om bij een keizersnede 5 à 6 weken te wachten voordat je begint met buikwikkelen.

Wanneer kan ik beginnen met buikwikkelen?
Na een vaginale bevalling wacht je tot je je eerste stoelgang hebt gehad. Meestal kun je beginnen met inwikkelen tussen dag 4 en 7. Na een keizersnede is het beter om 5 à 6 weken te wachten voordat je begint met buikwikkelen. Zo kan de wond eerst goed helen en komt er niet te veel druk op je buik te staan.

Van welk materiaal is de buikband gemaakt?
De buikband is gemaakt van 100 procent biologisch katoen. Hierdoor ademt de band goed en zit hij lekker. De buikwikkels zijn met plantaardige verf gekleurd.

Worden mijn buikspieren slap of verzakt mijn baarmoeder als ik de buikwikkel draag?
Het wordt door sommige verloskundigen, kraamverzorgsters of fysiotherapeuten afgeraden je buik in te binden na een bevalling. Maar vaak verwarren zij buikwikkelen met het dragen van een traditioneel sluitlaken, dat vrouwen vroeger tot maanden na hun bevalling droegen, ook overdag. Op de lange termijn kan dit ernstige schade berokkenen aan de bekkenbodem en buikspieren. De Bengkung-buikwikkelmethode is echt volstrekt anders. Je draagt de buikwikkel slechts een korte periode en voornamelijk ’s nachts. Deze manier van buikwikkelen heeft geen nadelige gevolgen.

Wanneer mag je niet buikwikkelen?
Bij een keizersnede en extreem bloedverlies na de bevalling (fluxus) zullen we later beginnen met buikwikkelen. Bij extreme uiteenwijking van de rechte buikspieren (in vaktermen: een diastase van meer dan 3 cm) is het beter eerst een fysiotherapeut te raadplegen die hiermee bekend is. In het zeldzame geval dat de symfyse heeft losgelaten tijdens de bevalling, mag er absoluut niet ingebonden worden! Vandaar dat we altijd eerst een telefonisch voorgesprek zullen voeren.

Kan ik ook zelf de Bengkung-buikwikkel omdoen?
Jazeker kan dat. Het beste resultaat krijg je als iemand anders je inbindt, omdat dit meestal wat strakker gebeurt dan wanneer je het zelf doet. Als je twee sessies buikwikkelen bij mij boekt, leer ik je bij de tweede sessie hoe je zelf de buikwikkel om kunt doen. Ook ontvang je een Nederlandstalige instructievideo over zelf inbinden. In sommige gevallen kan ik ook je partner, moeder of kraamzorg aanleren hoe jou in te binden.